Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Ana Sayfa BlogÖn Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?
on-muhasebe-nedir

Ön Muhasebe Nedir? Neden Önemlidir?

Comments off

 

Ön muhasebe ;

Eğer yeni kurulmuş bir işletmeniz varsa veya halihazırda uzun süredir kendi işinizin patronuysanız sık sık duyduğunuz ya da duyacağınız bir terimdir ön muhasebe. Sıklıkla genel muhasebeyle karıştırılır ve bu sebeple yanlış bir algı oluşur.
İşlev olarak bakıldığında zaman zaman genel muhasebeden daha çok önem taşır ve bir şirketin can damarı niteliğindedir.

Ön muhasebe şirketin finansal yönetimini sağlayacak her türlü verinin yönetilmesidir. İşletmenin nakit parası, müşterileri, stokları, çekleri, banka hesapları, senetleri gibi temel unsurlarının kayıtlarını ve bunların hareketlerini takip etmek için kullanılır. Ön muhasebe şirketin kendi bünyesinde tutulmalıdır.

ön muhasebe nedir ne işe yarar ?Ön muhasebede neler olmalıdır?

Ön muhasebede bulunan unsurların belli başlı bazı işlevleri vardır. Bunları daha yakından incelemek gerekirse;

  • Müşteri-Tedarikçi (Cari) Hesap Takibi: Şirketinizin müşteri ve tedarikçi hesaplarının toplamı cari hesaplarınızdır. Her türlü alım satım işlemini, tahsilat ve ödemelerinizi, borç ve alacak takibi ile cari hesap takibi yapılabilir.
  • Fatura ve İrsaliye Takibi: Satış ve alış işlemlerinizi gerçekleştirirken fatura ve irsaliyelerinizi takip etmeniz çok önemlidir. Bunun düzenli takip edilmesi, ileri vadede işletmenize büyük fayda sağlar.
  • Stok Giriş/Çıkış Takibi: Ürün alım satımı yapan firmalar için depolarındaki malın takibinin yapılması önemli bir konudur. Stok takibini düzenli olarak yaparak en çok satılan ürünleriniz hakkında öngörü sahibi olabilirsiniz. En çok satılan ürünlerinizden elinizde stok birikimi olmayacak kadar asgari miktarda bulunmasını sağlayabilirsiniz.
  • Çek/Senetleri Takibi: Nakit alışveriş yapmadığınız zamanlarda ödemelerinizi çek veya senetle almak isteyebilirsiniz. Bu durumda çek ve senetlerinizin takibini yapmanız önemlidir. Eğer size olan borç karşılığında çek alıyor ve müşterinize olan borcunuz karşılığında bu çeki bozdurmadan çek cirolama işlemi yapıyorsanız çek takibi yapmak ekstra önem kazanır. Senetlerinizi de vade tarihleriyle birlikte takip etmek nakit akışınızı bilebilmeniz için önemlidir.
  • Çalışan Takibi: Çalışanlarınızla olan işlemlerde maaş, avans, prim, vergi giderlerini takip etmek ve çalışanlarınızın bakiyesini bilerek ödemelerinizi ona göre planlamak önemlidir. Ayrıca, çalışanlarınız şirket adına cepten harcamalar yapıyorsa bunların da ayrıca takibinin yapılması gerekmektedir.
  • Kasa/Banka Hesap Takibi: Bankaya yatırılan paralar, bankadan çekilen paralar, ödenen çekler, yapılan veya gelen havalelerin hepsi nakit akışı kategorisindedir. Şirketinizin nakit akışının yönetilmesi büyük bir önem taşır.
  • Ön Muhasebe için Defter Kullanmak

    Bunlardan biri en geleneksel yöntem olan ve bakkal hesabı olarak bilinen “Deftere Yazma” yöntemi. Tüm ön muhasebenizi deftere kaydeder ve gerektiğinde tüm vaktinizi ilgili sayfayı bulmakla harcarsınız. İlaveten defterin yırtılma veya kaybolması gibi hiç hoş olmayan ihtimallerden bahsetmeye gerek bile yok. Kulağa çok da mantıklı gelmedi değil mi?

    Ön Muhasebe için Excel Kullanmak

    Bir diğer yöntem Excel’e kaydetme yöntemi. Bu yöntemde işin içine formüller ve diğer fonksiyonlar girdikten sonra oldukça karmaşık hale gelmeye başlayabiliyor. İyi bir Excel kullanıcısı değilseniz istediğiniz raporları veya tabloları oluşturmanız saatlerinizi, hatta bazı durumlarda günlerinizi alabilir. Excel’i yalnızca bilgisayarınızda tutuyorsanız ve herhangi bir yedekleme yapmadıysanız, kaybolması, bilgisayarınızın bozulması ve çalınması durumunda verilerinizi kaybedebilirsiniz. Büyük miktarda veri ile çalışmanız halinde ise birden çok çalışma sayfasına ihtiyacınız olur ve bu da karmaşık bir hal alabilir. Bu gibi durumlarda üzerinde çalıştığınız dosyanın çok yavaşlaması ya da çökmesi gibi sonuçlarla karşılaşmak kaçınılmazdır. Excel’in bir diğer zorluğu ise daha önce yapmış olduğunuz işlemlerinizi ararken bulmanın hiç de kolay olmamasıdır.

    İletişim

    Bizi Arayın

    0216 494 26 96

    Bize Yazın

    [email protected]

1
×
Merhaba;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?